Scurta istorie a modelelor de broșe – pentru pasionații stilului elegant-clasic

Scurta istorie a modelelor de broșe – pentru pasionații stilului elegant-clasic

Modelele de broșe au revenit în trend, iar acum, dintr-un accesoriu cu tentă vintage, au ajuns din nou populare. Vezi mai jos o scurtă istorie a broșelor, accesoriul iubit și respectat de adepții stilului elegant-clasic:

 

Broșele în perioada antică

În perioada antică, broșele arătau statutul persoanei. Purtate de obicei pentru prinderea robei pe umăr, ele spuneau o poveste despre cel care le purta. Consulii și diplomații romani purtau broșe din aur, bătute cu pietre scumpe, soldații purtau broșe din argint, iar populația de rând purta broșe din materiale comune sau nu purtau deloc.

Broșă din secolul al III-lea

Broșele celtice

Celții și vikingii purtau în perioada medievală broșele cu același scop de prindere a pelerinilor. În această perioadă, broșele irlandeze și britanice arătau ca un inel cu un pin de prindere atașat. Pinul se mișca în jurul inelului și asigura o prindere rezistentă. Broșele celtice erau purtate atât de femei, cât și de bărbați, iar distincția de avere și statut era făcută de gradul de detaliu al broșei. Broșele cu multe detalii inserate erau pentru cei bogați, iar broșele simpliste erau pentru populația săracă.

Brosa celtica

Broșele comemorative

Ca și alte tipuri de bijuterii, și broșele au fost purtate ca elemente comemorative, în memoria celor dragi. În era georgiană, între secolele al XVI-lea și al XVIII-lea, broșele personale ale unei persoane bogate erau lăsate moștenitorilor chiar prin testament. Cel care le moștenea le purta cu mândrie atât datorită valorii lor materiale, cât și pentru că amintea despre cel decedat, un om considerat bogat și de valoare.

Uneori, aceste modele de brose comemorative aveau design cu simboluri precum porumbel, lacrimi, cruce etc., iar pe spate aveau gravate numele, data nașterii și data decesului persoanei dragi. Exista pe atunci și practica de a avea un compartiment special pe spatele brosei pentru a depozita câteva fire de păr ale celui decedat.

Broșă de comemorare realizată din aur roz

Broșa-egreta

În secolele al XIX-lea și al XX-lea, foarte utilizată era așa-numita broșă-egretă. Aceasta are formă de pană și uneori chiar formă de pasăre. Este decorată cu diamante, iar de obicei este realizată în argint (sau argint placat cu aur). De cele mai multe ori, acest tip de broșe se purtau în păr sau pe o diademă. Erau considerate extrem de delicate, elegante, sofisticate.

Broșă-egretă realizată din argint

Broșe en-tremblant

En-tremblant este un termen francez care înseamnă “a tremura”. Acest tip de broșe sunt realizate cu un design de floare atașat pe un mecanism care îi permite să “tremure” în timpul mersului, în timpul mișcării. Cristalele reflectau într-un mod deosebit lumina în timpul mișcării broșei și creau un efect vizual deosebit. Acest tip de broșe au fost foarte populare în secolele al XVIII-lea și al XIX-lea, întrucât evocau eterna grație feminină.

Broșă en-tremblant

Broșe grand tour

Pentru a denota sofisticare culturală spre sfârșitul secolului al XIX-lea, oamenii înstăriți călătoreau în așa-numitul “Grand Tour al Europei”. Era, practic, o obligație să vezi Veneția, Florența și Roma daca erai bogat și cultivat. În aceste locuri, era o tradiție să cumperi broșele grand tour, care erau desenate, pictate sau gravate cu peisaje, minuni antice, statui grecești, flori, animale sau păsări locale. De cele mai multe ori, aceste broșe erau realizate din piatră dură. Pe atunci, reflectau gradul înalt de cultură al celui care le cumpăra și le purta.

Broșă grand tour înfățișând ruine romane

Broșe cameo

Broșele cameo (sau camee) sunt cele realizate în relief. Deși au apărut încă din Antichitate, acest tip de broșe au fost foarte populare în Anglia secolelor XVIII-XX. Cameea putea reprezenta chipul unei zeități, o scenă mitologică sau o legendă și vorbea despre cultura vastă a persoanei care o purta. Cameele sunt considerate accesorii de o eleganță extremă chiar și astăzi.

Camee cu perle

Broșe de dragoste

Bărbații care erau înrolați și trebuiau să plece la luptă lăsau broșe de dragoste iubitelor care rămâneau să îi aștepte. Aceste broșe erau realizate de obicei din argint și aveau rolul de a pecetlui legătura între iubiți și consimțământul de a aștepta reîntâlnirea. Cel mai frecvent, aceste broșe au fost folosite în timpul Primului Război Mondial.

Broșă de dragoste din argint, anul 1880

Broșe pentru rochie

Iată că am ajuns aproape de zilele noastre! Începutul secolului al XX-lea a fost marcat de aceste broșe pentru rochie (dress clips), considerate foarte fancy în acea perioadă. Acestea trebuiau să fie asortate cu celelalte bijuterii purtate, creând un efect vizual superb. O dată cu trecerea anilor, marile case de modă (Cartier, Verdura, Tiffany&Co. etc.), au preluat moda broșelor și le-au adus la nivelul broșelor de lux pe care le cunoaștem astăzi.

Broșă pentru rochie realizată din diamante, onix și platină

 

Indiferent de motivul pentru care porți broșe, noi te încurajăm să o faci întotdeauna cu zâmbetul pe buze, întrucât broșele sunt o adevărată declarație de stil care nu va fi niciodată out of fashion!

Postarea urmatoare Postarea anterioara
Ai nevoie de
ajutor?

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!