Cum se placheaza o bijuterie cu aur?

Cum se placheaza o bijuterie cu aur?

Placarea bijuteriilor cu aur sau cu alt metal pretios iti da posibilitatea sa ai o bijuterie cu care sa te mandresti, insa fara a plati sume exorbitante. Placarea cu aur face ca o bijuterie care in aur masiv ar fi costat mii sau zeci de mii de euro sa coste cel mult cateva sute de lei. Astfel, bijuteriile placate cu aur sunt accesibile oricui. Totusi, cum se placheaza o bijuterie cu aur? Afla din acest articol marca SaraTremo.
 

Cum se placheaza o bijuterie cu aur?

Bijuteriile sunt cu siguranta cele mai bune prietene ale unei femei, dar si barbatii sunt din ce in ce mai atrasi de bijuteriile placate cu aur pentru barbati. Atat femeile, cat si barbatii sau copiii din toata lumea poarta bijuterii placate cu aur care arata identic cu bijuteriile din aur masiv. Nimeni nu isi poate da seama daca o bijuterie este din aur sau placata cu aur doar privind-o, fara teste in laborator. De aceea, am decis sa raspundem la intrebarea frecventa pe care o primim de la clientii nostri: ce inseamna o bijuterie placata cu aur?
 

Ce inseamna o bijuterie placata cu aur?

O bijuterie placata cu aur este o bijuterie realizata din alt metal nepretios sau, in orice caz, mai putin pretios decat aurul. Apoi, aceasta bijuterie este invelita intr-un strat de aur prin anumite procedee. 

Ce metale se placheaza cu aur?

Toata lumea a auzit de bijuteriile din argint placate cu aur. Desi sunt destul de scumpe, aceasta nu este cea mai buna varianta. De ce? Pentru ca ionii de argint migreaza mai repede spre suprafata, penetrand stratul de aur. Astfel, bijuteria din argint placat cu aur isi pierde mult mai usor stralucirea si placajul. 
In schimb, placarea cu aur pe bronz rezista mai mult in timp. De ce? Pentru ca ionii de bronz penetreaza mult mai lent stratul de aur spre suprafata. Astfel, o bijuterie din bronz placat cu aur este de preferat unei bijuterii din argint placat cu aur. In plus, este mai ieftina, bronzul fiind un metal mai accesibil la pret decat argintul. 
Placarea cu aur mai poate fi aplicata si pe diverse aliaje metalice. Bijuteriile din aliaj metalic placat cu aur sunt cele mai ieftine, dar si cele mai putin rezistente in timp. De asemenea, unele aliaje metalice pot contine nichel, care poate provoca alergii. Daca stii ca ai o alergie la nichel, incearca sa eviti bijuteriile din aliaj metalic, fie ele placate cu aur sau nu. Alta varianta ar fi sa cauti bijuterii din aliaj metalic pe care sa scrie clar ca nu contin nichel. 

Ou placat cu aur
Obiecte placate cu aur - Oua placate cu aur galben si aur roz

Cum se realizeaza electroplacarea cu aur a bijuteriilor?

Electroplacarea este cel mai intalnit procedeu de placare a unui metal cu un strat din alt metal (aur, argint, rodiu etc.). Implica folosirea unui curent electric care are rolul de a armoniza si a uni ionii din cele doua metale. 
Bijuteriile realizate din metalul de baza sunt foarte bine finisate si polisate, apoi curatate de reziduuri in etape multiple. In final, sunt scufundate intr-un lichid special impreuna cu aurul, curentul electric circula si are loc electroplacarea - lipirea ionilor din aur pe ionii din metalul de baza.
Unite astfel, cele doua metale nu mai pot fi despartite unul de celalalt. De aceea, nu exista termenul de "a da placarea jos" sau a "indeparta placarea". Totusi, in timp si mai ales sub actiunea fluidelor acide sau corozive, acest strat de aur se poate subtia in mod natural. 
In aceste doua video-uri poti vedea o metoda simplificata de placare cu aur a obiectelor:

 




 



Electroplacarea este un procedeu utilizat din 1840 si perfectionat dupa anul 1900. Totusi, sa nu uitam ca grecii antici isi poleiau si ei statuile si cartile cu aur. Cum procedau ei cu mii de ani in urma? Prin incalzire. In loc sa foloseasca curent electric care sa uneasca ionii celor doua metale, ei foloseau temperatura inalta pentru a topi si uni metalul de baza cu metalul de placare. 

Beneficiile placarii cu aur a bijuteriilor

Dincolo de beneficiul pur estetic, exista si alte beneficii ale placarii cu aur:

  • bijuteria din metal comun este protejata impotriva ruginirii si a schimbarii culorii
  • bijuteria placata cu aur are o valoare mai mare fata de o bijuterie din metal comun
  • iti poti cumpara mai multe randuri de bijuterii placate cu aur cu pretul unei singure piese realizata in aur masiv
  • bijuteria placata cu aur rezista mai mult in timp decat o bijuterie din aliaj metalic sau din metal comun

Inel placat cu aur de 18 Karate

Diferente intre bijuteriile placate cu aur si cele din aur masiv

 
Bijuterii placate cu aur Bijuterii din aur masiv

✅ pret accesibil

 ✘ pret ridicat

✅ modele diversificate

✘ modele clasice

✅ varietate mare de pietre si cristale folosite

✘ disponibile de regula doar cu diamante

✘ valoarea scazuta la revanzare

✅ valoare crescuta la revanzare

✘ nu rezista toata viata 

✅ rezista toata viata

 

Acestea sunt, in mare, diferentele dintre bijuteriile placate cu aur si cele din aur masiv. Alegerea iti apartine, bineinteles! 

Bratara placata cu aur
Bratara placata cu aur de 18 Karate
 

Diferenta intre placat cu aur si suflat cu aur

Auzim diverse expresii: placat cu aur, suflat cu aur, poleit cu aur. Exista vreo diferenta intre acestea? Raspunsul scurt este: DA!
Placarea cu aur implica mai mult aur folosit si un strat mai gros de placaj. Un strat mai gros de placaj inseamna o rezistenta mai mare in timp a bijuteriei. 
Suflarea cu aur implica procedee mai simple si mai putin aur folosit. Ce inseamna acest lucru? Inseamna ca bijuteria suflata cu aur va fi mult mai putin rezistenta in timp fata de cea placata cu aur folosind procedeul electroplacarii. 
Expresia "poleit cu aur" nu exista ca atare pentru bijutieri. Ea este folosita in mod popular si poate sa insemne atat placat cu aur, cat si suflat cu aur. Nu exista o tehnica a "poleirii" cu aur.


Brandul SaraTremo, lider pe piata comercializarii de bijuterii placate cu aur de calitate premium
 

Cum iti dai seama ca o bijuterie este placata cu aur sau este din aur masiv?

Nimeni nu isi poate da seama ca o bijuterie este din aur sau placata cu aur. Singurele moduri in care cineva isi da seama ce fel de bijuterie porti sunt:

  • stanta (GF sau RGP duc gandul la bijuterii placate cu aur, iar stanta 18 K inseamna de regula ca e aur masiv; totusi, bijuteriile placate cu aur SaraTremo au stanta 18 K, semnificand aurul cu care au fost placate) 
  • gradul de uzura (daca o bijuterie prezinta urme de uzura, se poate vedea daca uzura apartine aurului masiv sau stratului de placaj)
  • teste chimice in laborator
Din punct de vedere estetic, nu exista nicio diferenta intre bijuteriile din aur si cele placate cu aur!

 


Bijuteriile placate cu aur rezista in timp?

Durata medie de viata a bijuteriilor placate cu aur este de 2 ani. Aceasta perioada creste sau scade in functie de grosimea stratului de placaj, calitatea generala a bijuteriei si modul in care o protejezi de lichide. 
 

 

Innegrirea bijuteriilor placate cu aur

Daca bijuteria ta placata cu aur se innegreste rapid, inseamna unul (sau toate) din lucrurile de mai jos:
- ai cumparat o bijuterie de calitate scazuta
- ai cumparat o bijuterie placata cu aur intr-un strat foarte subtire
- ai introdus bijuteria in substante acide sau corozive (sapun, apa clorata, detergent, sampon, gel de dus etc.)
- ai transpirat intensiv in timp ce ai purtat bijuteria (transpiratia contine saruri care sunt corozive)
- ai un pH acid al pielii
Daca vrei sa te bucuri cat mai mult de bijuteriile tale placate cu aur, iti recomandam:
- achizitionarea bijuteriilor din magazine cu renume, nu de la tarabe sau de la magazine dubioase
- intreaba care e grosimea stratului de placaj a bijuteriei (daca e sub 2 microni, fugi!)
- intreaba care e tara de provenienta a bijuteriei (daca auzi de China sau Turcia, trebuie sa fii atent; daca auzi de Brazilia, Thailanda, Italia sau Franta, ai de-a face cu bijuterii calitative)
- nu cumpara fara certificat de calitate
- nu introdu bijuteria in lichide
- nu fa sport cu bijuteria pe tine
Respectand aceste reguli de baza, te poti bucura mult timp de colectiile tale de bijuterii placate cu aur
 

 

Cum se curata bijuteriile placate cu aur?

Pentru a curata bijuteriile placate cu aur, ia o carpa moale si umezeste-o usor. Imbib-o in bicarbonat de sodiu si freaca usor bijuteria. Dupa ce s-a curatat, sterge usor bijuteria cu alta carpa moale uscata. 
Nu folosi pasta de dinti, otet, cola sau alte asemenea substante, deoarece vei distruge stratul de placaj.
Din cand in cand, poti aplica un strat de oja transparenta peste bijuteriile tale pentru a le proteja stratul de aur si stralucirea. 

Pentru a afla mai multe despre bijuteriile placate cu aur, poti citi si acest articol

SaraTremo
SaraTremo - bijuterii, ceasuri, parfumuri, accesorii premium
 







 

 
Postarea urmatoare Postarea anterioara
Bijuterii placate cu aur - Colier placat cu aur SaraTremo
-20 RON nou
Ai nevoie de
ajutor?

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!